Dieet hypes en zuurpruimerij

Ik ben bleek.

In ieder geval tussen oktober en mei.

Sinds het gebruik van een likje getinte dagcrème en snufje rouge heb ik een wat bevalliger kleurtje. Een eenvoudig einde aan de vraagstelling of het wel een beetje met me gaat …

Ergens in de puberteit kreeg ik het advies van mijn huisarts om ‘maar een biefstukje extra’ te eten. Vanwege mijn bleke gelaat, niet omdat er iets aan mijn gezondheid mankeerde. Want gelukkig ben ik nooit ziek. Eens in de paar jaar een keer verkouden, hooguit. Ik ben een bofkont.

Bleek hóórt gewoon bij mij. Zo ben ik ook bijziend. Linkshandig. Babyhaar blond. Ik vind het O.K. Ik hoef heus geen extra biefstukje.

Veel vet eten

Biohacker, bulletproof, ketogeen – allemaal termen van ‘het nieuwe dieet’ rond weinig koolhydraten en vooral: een hoge vetinname. Dat eerste is niet nieuw, maar afvallen door lekker moddervet te eten weer wél.

Tijdens een middag met o.a. ‘Bulletproof dieet coaches’ viel het me op dat niemand uitleg gaf omtrent de naam van het dieet.

Vier uur later hadden we veel en vooral technische uitleg gehad over de inhoud van het dieet. Maar waarom de term bulletproof?

Googlen bracht ook geen helderheid. Het enige wat ik kan bedenken is dat je kennelijk niet te stuiten bent als je je aan deze manier van eten houdt. Bulletproof leven = vet eten om vet te verbranden (ketose) en om meer energie te krijgen, zodat we onverslaanbaar worden. De kogels ketsen dan als het ware van ons af.

Zoiets.

Valt het je ook op? Het ene dieet staat haaks op het andere. Van low fat naar high fat. Van glucose verbranding naar vetverbranding. Van geen vlees is goed naar vlees is júist goed.

Het ideale dieet bestaat niet

Net als dat de één ochtendmens is en de ander pas ver na middernacht naar bed gaat, zo zijn ook onze persoonlijke eetbehoeften heel divers.

In een hotel in Taiwan genoot ik ooit van warme, hartige gerechten als ontbijt. Rijst, groenten, vlees, alles even kleurig en smakelijk.
Ons dagelijks terugkerende kleffe Hollandse bammetje verbleekt daarbij.

Voor jou als warmtedier kan een gezonde smoothie misschien een perfect ontbijt zijn. Al gaan er nóg zoveel gezonde superfoods doorheen, voor mij als bibberkontje is een koude klets in mijn ochtendmaag geen succes.

Eet wat past bij je metabolisme. Onderzoek wat voor jóu het beste werkt.

Zuurpruimen

We zijn praktisch allemaal ‘verzuurd’. De oorzaak is vooral te vinden in onze voeding, zo wordt benadrukt.

Echter: wie zuur in het leven staat, verzuurt van binnen ook. Zie je overal beren dan kun je nóg zo gezond eten, wie stress heeft verzuurt. Met als gevolg: een slechter zuurstoftansport en meer afvalstoffen in het lijf. Hoe verzuurder je bent, hoe groter de kans op allerhande lastige en ronduit akelige aandoeningen.

Hoe meer je je druk maakt om van alles, hoe meer je lichaam in de verzuring  (acidose) dieetgaat. Die rotzak van een baas, de collega die het op je gemunt heeft, die etterbak die je parkeerplaats inpikt. Dat trage oude vrouwtje bij de kassa, die *&#% die je de weg afsnijdt. De opwarming van de aarde, de politiek, de rotzooi die mensen maken, de hebzucht overal…

Je kunt je overal druk over maken. Het zal geen moer helpen.
Laten we eerlijk wezen. Jij hebt geen enkele invloed op de trein die te laat komt, de slechte bui van de pompbediende, oorlogen, de regen, de kou, de warmte.

Laot hin

… zoals een wijze, oude dame eens tegen me zei.

Als je ergens iets aan veranderen kunt, doe dat. Kun je er niets aan doen, laat los en accepteer dat er nou eenmaal dingen gebeuren. Dat niet iedereen jou behandelt zoals je zou willen. Dat er soms ook nare dingen gebeuren. Net als dat je moeiteloos accepteert dat er leuke, fijne dingen gebeuren. Het hoort allemaal bij het leven.

Als je constant in gevecht bent met het leven, met dat wat gebeurt, kun je sporten wat je wilt en je dieet tot in de perfectie beheersen, maar je gemoedstoestand heeft uiteindelijk de grootste invloed op je welzijn.

Als we wat meer relaxen en de strijd die we aangaan met eten, sport, onszelf, de ander, zouden staken – wát een rust zou dat geven!

dieet

De prettige bijwerking van een dergelijke ontspanning is dat je vanzelf zin krijgt in een stevige wandeling, een verse, zelfgemaakte prak, een gezellig samenzijn met vrienden of familie.

En voilá, we vallen vanzelf af, worden gezonder, leuker, mooier en krijgen meer lol in het leven…

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”
– Franciscus van Assisi

16 reacties op “Dieet hypes en zuurpruimerij

  1. Wat grappig om te zien hoeveel hypes er zijn. Wist niet dat het zo’n ding was. Heel erg leuk informatief atikel. Ben weer wat meer te weten gekomen hoor. Zelf hou ik mij helemaal niet bezig met diëten.

    1. Feitelijk is ‘dat wat je eet’ een dieet. Wij associëren het vaak met afvallen of een ziekte. Inderdaad is het een heel ding: Paleo, Bulletproof, koolhydraatarm, vetarm, lactosevrij, Bloedgroepdieet, ga zo maar door… Vooral commercieel heel interessant 😉

  2. Oei ja, al die hypes en elkaar een dieet opdringen, ik vind er ook helemaal niks aan. Ik ben verplicht om glutenvrij te eten omwille van een ziekte (dokters orders, helaas!) en ik krijg ook vaak commentaar. Het zou beter zijn moest iedereen gewoon naar zijn of haar lichaam eten en alleen in zijn eigen bord kijken!

  3. Ik vind een dieet helemaal niks, want het haalt uiteindelijk niks uit. Ik snap aan de ene kant wel dat mensen aan al die hypes mee doen, als ze een goed verkoop praatje hebben dan lukt het al

  4. Zowel met diëten als met proberen stressvrij leven: het volhouden is the key. Ik moet zeggen dat ik me snel erger om stomme dingen en me heel erg druk kan maken als iemand niet aardig tegen me doet, omdat ik vind dat ik dat wel verdien, want andersom doe ik dat in principe ook.

    Overigens al die diëten, leuk hoor. Gewoon normale portie’s eten en genoeg bewegen, dat werkt altijd nog het beste. Maarja, klinkt niet zo sexy dus niet “verkoopbaar”.

  5. Ik word zo moe van al die hypes! Dan is dit weer slecht, dan is dat weer slecht. Word zo verwarrend! Zelf focus ik me liever op de kcal en suikers. Dat is het makkelijkste om er uit te halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.