Hoe je zonder doel tóch met passie kunt leven

Een aantal ondernemers die ik volg op internet zijn ervan overtuigd dat hun weg naar succes voor iedereen zal werken, als je maar de benodigde stappen neemt om een vooraf bepaald doel te bereiken.

snowflake-groen Heb je een doel nodig, één grote passie
of focus?

Die stappen gaan ongeveer zo: je hebt een duidelijk doel in je leven nodig, verbonden aan een passie. Vervolgens stippel je een weg richting dat doel uit en volhardende focus zorgt ervoor dat je niet afdwaalt en dat je doelgericht bij jouw pot met goud uitkomt.

Ik ben een nieuwsgierig mens. En onderneemster. Een echte doe-het-zelver. En best wel eigenwijs. Én HSP. Fócus…???  😉
Laat mij zelf maar uitzoeken wat bij me past. Ik Google, volg hier en daar een webinar van zij-die-succesvol-zijn, en de boodschap is velerlei hetzelfde: Doel + plan + focus = succes.

Overigens is de definitie van succes an sich interessant. Succes is een behoorlijk vaag begrip. In het materialistische Westen heet je succesvol als je aanzien hebt vanwege je verworven glimmend zwarte bolide of het aantal belangrijke feestjes dat je bezoekt, de kleding die je draagt, het huis dat je bewoont. In het Oosten is men meer onder de indruk van deugden als wijsheid, bescheidenheid en creatieve talenten.

snowflake-groenHoezo doelloos…?

Ik bekeek vanochtend een inspirerende presentatie van Elizabeth Gilbert, schrijfster van het boek “Eat, pray, love”. Zij, een vrouw die al vroeg in haar leven zowel een passie als een doel had, kwam tot het verhelderende inzicht dat niet iedereen zo in elkaar steekt als zij. Ze kwam erachter dat er net zoveel mensen zijn die ogenschijnlijk doelloos door het leven gaan. Dit zijn nieuwsgierige mensen, op zoek naar nieuwe dingen en naar antwoorden. Zij halen simpelweg voldoening uit het opdoen van nieuwe ervaringen.

Zo ook ik.

Ik voel steeds meer weerstand bij de verhalen van de ‘businessguru’s’ en hun vastomlijnde boodschap van doel – plan – focus – succes.
Ik realiseer me dat IK zo niet in elkaar steek, en dat heeft niets met angst, onderdrukken van verlangens of comfortzone te maken. Ik ambieer namelijk dat soort succes helemaal niet. Ik hóef geen glimmend zwarte, volautomatische auto en feestjes met populaire mensen. Of aanzien. Ik gun het de ander, echt waar, maar voor mij? Neuh…

snowflake-groenKeuzebeperktheid

Ik bestelde jaren geleden een boek puur vanwege de prikkelende titel: “Refuse to choose” van Barbara Sher en las met een brede grijns van herkenning over de z.g. ‘scanners’. Een scanner is nieuwsgierig, laat zich graag inspireren, zuigt nieuwe kennis op en haalt daar enorm veel voldoening uit. Zonder vooropgesteld doel, laat staan een plan. Een scanner gaat meer met de flow mee en geniet onderweg van het uitzicht en de ervaringen. Er is zoveel moois te beleven, waarom jezelf beperken?  Een scanner gaat dus ogenschijnlijk doelloos, zonder vastomlijnd plan of focus door het leven.

snowflake-groenKolibrie vs drilboor

Elizabeth beschrijft dit type mens als hummingbird, ofwel kolibrie. Ze vergelijkt haar eigen weg, vol passie, focus en hard werken om haar doel te bereiken, met een drilboor: doelgerichte mensen, zo zegt zij zelf, zijn vaak behoorlijk intimiderend, gulzig, veeleisend en soms keihard.

Nieuwsgierigheid daarentegen is veel milder. De kolibrie vliegt van de ene zoete bloem naar de andere en gaat kruisbestuivend door het leven. Deelt inzichten en inspiratie en volgt de sporen naar de volgende lekkernij in het leven.

En weet je wat?

Als je je durft over te geven aan je ware aard zou je zomaar kunnen ontdekken dat dát je passie is: je nieuwsgierigheid volgen.

Doel of nieuwsgierig

Kijk HIER voor de inspirerende ‘Supersoul Session’ van Elizabeth Gilbert.

pijl-rechts

 

7 reacties op “Hoe je zonder doel tóch met passie kunt leven

 1. Ik geloof toch wel dat ik mij herken in jouw verhaal. Dat betekent ophouden met zoeken naar een doel en mijn passie. En genieten wat er op mijn pad komt. Steeds weer opnieuw iets uitproberen en inspiratie opdoen. Ja, eigenlijk klinkt het heel logisch. Maar niet zoals er van je wordt verwacht. Is dat dan wat ik wil?

  1. Misschien een poosje als een kolibrie door het leven gaan en kijken hoe het bevalt, wat er gebeurt…? Vergis je niet, een kolibrie is niet passief; hoeveel energie al die vleugelslagen wel kosten – maar ze gaat wel haar eigen gang, in vrije vlucht, proevend hier, proevend daar, intussen veel verbinding leggend in al haar kleurenpracht…

 2. Ik geloof toch wel dat ik mij herken in jouw verhaal. Dat betekent ophouden met zoeken naar een doel en mijn passie. En genieten wat er op mijn pad komt. Steeds weer opnieuw iets uitproberen en inspiratie opdoen. Ja, eigenlijk klinkt het heel logisch. Maar niet zoals er van je wordt verwacht. Is dat dan wat ik wil?

 3. Hè hè eindelijk (h)erkenning. Voelde me toch altijd beetje schuldig als ik weer mijn focus verloor. Dat van die kolibrie spreekt me wel aan. Ik heb ontdekt dat ik het heerlijk vind om mensen met elkaar te verbinden. Ook al heb ik mijn passie wel gevonden (de Magneet Massage) vind ik het heerlijk om met de flow mee te gaan. Comfort zone of niet … het kost zoveel minder energie en levert verrassend genoeg toch heel veel op. Zoals energie, ontwikkeling, prachtige momenten en ook materieel.

 4. Hoewel ik (volgens mij) geen HSP ben, herken ik heel veel hiervan.
  Ik heb zitten lachen toen ik het las, niet omdat het zo grappig is of belachelijk, maar juist vanwege de heerlijke herkenbaarheid!

  Jij verwoordt hiermee precies het gevoel wat ik heb, op dit moment van mijn leven. Ik geniet heel erg van de “roadtrip” an sich en de omgeving, zonder als een stoomwals op een doel af te stevenen.
  Ik kies er voor (even) niet mee te doen aan de “ratrace” en vind mijzelf daar eigenlijk wel succesvol in.
  🙂

 5. Je verhaal is duidelijk, mooi en zelfs taoïstisch. Van bron naar monding voert de reis. Genieten de alle dagen, ook al voelen deze als tegenslag is de taoïstische kunst. Is dat een doel? Nee, het is een overgave.
  Toch mag je onderweg je schildersezel neerzetten om je focussen op je doek en de omgeving. Tijd besteden aan dat schilderij, lied of werk. Gepland, gefocust, ondernemend. Met dat verschil dat je dit vanuit vertrouwen doet. In lijn met de stroom van het leven.
  Niet vanuit de wens naar succes, maar in de klank van blijdschap en hoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.