Is eenzaamheid een keuze?

Tijdens de feestdagen is me vooral één ding opgevallen:
Er wordt zo de nadruk gelegd op eenzaamheid en alleen zijn versus samen.

Dat zette me aan het denken. Over de essentie, de betekenis van de begrippen. Want iedereen geeft weer een andere inhoud aan de woorden. Je kunt alleen zijn en je niet eenzaam voelen. Of in een kamer vol mensen en je heel erg alleen voelen.

Verwachtingen

We zijn geneigd de verantwoordelijkheid voor onze gevoelens, waaronder ook eenzaamheid, buiten onszelf te leggen. De verwachting dat de ander zou moeten voldoen aan onze gevoelens houdt voor een belangrijk deel in dat we onze macht weggeven – nee, willekeurig wegstrooien zelfs. Misschien vind je dat een bepaalde persoon jouw eenzaamheid heeft veroorzaakt, maar meestal is het vager. Iemand, mensen, men… maakt niet uit wie, maar iémand zou jou je minder eenzaam moeten doen voelen.

Waaróm?

Als je er heel bewust en eerlijk bij stilstaat: is het niet een tikkie arrogant om van een ander te verwachten dat hij/zij a) zich bewust moet zijn van jouw behoeften en b) deze zou moeten vervullen?

Ik moet denken aan Irma en Ingrid van de serie ‘Zaai’, met hun eeuwige vraag: “Postbode Siemen, wij vervelen ons en dus moet jij wat verzinnen” Waarop hij steevast antwoordt: “Oh, maar ik heb geen tijd. Ik moet werken, dáárom.”

Het geniale van deze serie is dat dit kinderlijke gedrag wordt gespeeld door volwassenen, waardoor het ons gedrag spiegelt (als we het durven herkennen!). Volwassen worden heeft voor mij niets met leeftijd te maken, maar o.a. met het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens en daden.

Ik denk dat dat voor een groot deel van de mensheid ook geldt voor gevoelens van eenzaamheid. Dan heb ik het niet over kwetsbare groepen als kinderen, zieken en (behoeftige) ouderen, mensen met een handicap e.d., die volledig afhankelijk zijn van anderen voor hun bestaan.

Verbinding

Eenzaamheid is vooral een gebrek aan verbinding. Verbinding met andere mensen, maar ook met dieren, de natuur, of eerst en vooral: met jezelf…

Als een gebrek aan verbinding aan de basis van eenzaamheid ligt, en jij jezelf beschouwt als een weldenkend, volwassen mens, ben je dan niet zélf verantwoordelijk voor het (her)vinden van de verbinding? Kan het zijn dat je, om wat voor reden dan ook, in een passieve, afwachtende houding verkeert? En je daardoor ook als slachtoffer bent gaan voelen? Wánt de familie…, wánt je baas…, wánt niemand luistert…

Met bewondering en respect kijk ik naar mensen die volgens veel maatstaven alleen zijn (als in alleen wonen, zonder relatie/kinderen/werk) en die tóch niet eenzaam zijn. Dat zijn stuk voor stuk mensen die zélf stappen ondernemen om de verbinding te maken. En nee, dit zijn écht niet allemaal extroverte, welvarende mensen die ‘makkelijk praten hebben omdat ze toevallig een goede start in het leven hebben gehad.’

It’s up to you

Vaak zijn dit mensen die beseffen dat de eerste stap aan henzelf is. Mensen die bewust contact maken, ook al zijn ze timide en weten ze niet goed hoe te beginnen. Ze beseffen hoe belangrijk het is om verbinding te maken met de ander.

Vanuit hun hart.

Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de ander. We hebben namelijk allemáál aandacht, liefde, verbinding nodig.

Ik heb grote bewondering voor mensen die vrijwilligerswerk doen. Zij doen dit vaak om een bijdrage te kunnen leveren in het leven van anderen. Zij nemen dus zélf de stap – en keer op keer hoor je hoeveel voldoening het oplevert om te geven. Verbinding. Dankbaarheid. Het geluk van de ander zien. De warmte in je hart voelen.

Maridadi - be the change

Als je dit nieuwe jaar ingaat met het idee dat je eenzaam bent helpt het misschien om er anders naar te kijken: wat kun JIJ doen om verbinding te maken met de ander? En als je het al vaak hebt geprobeerd en het is niet gelukt: hoe zou je het anders kunnen doen?

En let maar eens op hoe je vanuit slachtoffer denken weer positief in het leven gaat staan als je ervaart dat zélf de benodigde stappen nemen je meer macht over je eigen leven geeft.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.