Té flexibel = grenzeloos

“Het is je SI-gewricht.
De pijn wordt veroorzaakt door hypermobiele gewrichtskapsels.”

Dat was het oordeel van 2 verschillende fysiotherapeuten toen ik advies zocht. Mijn onderrug begon steeds meer op te spelen.

Een therapeut is net zo kwetsbaar als iedereen.

Misschien zelfs wel meer. Onze cliënten komen over het algemeen niet naar ons toe omdat ze zo ontzettend goed in hun vel zitten. Een therapeut is gericht op de ander, luistert goed en vooral: gééft.

Daarom wordt het ons aangeraden om ook zelf regelmatig in de ‘onderhoud’ te gaan.

Inzicht

Posifief als ik ben, zie ik altijd mogelijkheden, nieuwe kansen en ga ik op zoek naar verdieping. Daarbij ben ik gezegend met een goede gezondheid en een aardige dosis energie.

Maar … ik kreeg last van mijn rug.

Of beter gezegd: het pijntje dat ik al jaren af en aan in mijn onderrug voelde, ging me steeds meer hinderen.
Pas toen ik intense pijnscheuten kreeg en kraakgeluiden hoorde (uit mijn rug, wel te verstaan) bij alledaagse bewegingen, gunde ik mezelf een bezoek aan een mede-therapeut. Eentje die verstand heeft van de werking van spieren en pezen. En die ook verder kijkt dan alleen het functioneren van het lichaam als een soort mechanisme.

Dat bleek een eye-opener.

De meeste SI problemen worden veroorzaakt door stijfheid. Bij mij juist niet.
Je gewrichten kunnen kennelijk ook té soepel zijn. Ook niet handig, zo blijkt.

Het inzicht kwam toen ik het advies kreeg: “Geef je rug eens wat meer rust.” Die tip reikte verder dan alleen mijn rug, besefte ik.

Té flexibel…??

Toen ik mezelf onlangs iemand hoorde uitleggen dat je kennelijk ook té flexibel kon zijn, ging het lichtje pas echt aan! flexibel

HAH! Flexibel is my middle name!

Ooit horen zeggen: “Luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft?” Mijn lichaam babbelde al een hele tijd tegen me. Tegen slechthorenden ga je meestal harder praten, zo ook mijn lijf. Totdat ik horen wilde. Omdat ik geen keuze meer had.

Ik behandel vooral hoogsensitieve mensen met ‘vage klachten’ en vermoeidheid. Nu ben ik zelf ook van het type meer-dan-gemiddeld-sensitief, maar ik had de arrogantie om te denken dat ik zelf soort van onaantastbaar was. Want ik heb tenslotte nooit wat en kan zo’n beetje alles aan…?

Grenzeloos? Nah…

Sterke wilskracht, groot verantwoordelijkheidsgevoel, diepgaand reflecteren, een actief zenuwstelsel – het zijn allemaal eigenschappen van een HSP. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel HSP’s zichzelf voorbij tetteren.
Grenzen? Grenzen? Waar…??

Deze therapeut laat zich nu zelf óók met enige regelmaat masseren. Dat blijkt hartstikke therapeutisch. 🙂

Ik ga maar eens goed naar mijn lijf luisteren. Het heeft, net als het jouwe, een niet te onderschatten wijsheid en intelligentie. Vertrouw daar maar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.