Getikt of overprikkeld?

Een ruimte betreden en er meteen iets ruiken, een schilderij scheef zien hangen én een raar bromgeluid horen;

De draad van een gesprek volledig kwijtraken omdat je gebiologeerd geraakt bent door een bijzonder kenmerk in iemands uiterlijk;

Pas aan het einde van de dag realiseren dat het tl-licht, het labeltje in je trui en de herrie van straatwerkers je horendol hebben gemaakt…

Zomaar een paar voorbeelden van een gevoelig zenuwstelsel.

Een HSP (hoog sensitief persoon) neemt meer waar, en dat gebeurt niet altijd bewust. Geluiden, geuren, smaken, kleuren, emoties en stemmingen komen bij een HSP intenser binnen. Als er overdag geen tijd/mogelijkheid is om deze te verwerken gebeurt dit vaak ‘s nachts. Door zeer levendig te dromen, of door uren te liggen woelen en te draaien omdat de indrukken van de dag nog doorwerken. Vaak tot in de kleinste details.

Als je zenuwstelsel gevoeliger is dan gemiddeld en als je je niet bewust bent van deze karaktereigenschap, kan dat heel verwarrend zijn. Je kunt je innerlijke ervaring niet vergelijken met dat van een ander. Maar het valt je wel op dat je minder verdraagt dan de meesten en dat leidt vaak tot gevoelens van ontoereikendheid, minderwaardigheid, schuldgevoelens en falen – omdat je voelt dat je niet voldoet aan de heersende normen en waarden.

snowflake-groenSpelbreker

Je wordt voorzichtiger en durft je minder snel uit te spreken. Je hebt maar al te vaak het gevoel een spelbreker te zijn omdat je er niet aan moet dénken om na een dag werken nog naar een feestje te gaan. Omdat het idee van door elkaar pratende mensen je al teveel wordt. Of omdat je veel subtiele signalen van mensen oppikt, waardoor je weet dat wat ze zeggen niet strookt met hoe ze zich voelen. Of omdat de diverse parfumgeurtjes, bodylotions en haarsprays je al snel hoofdpijn bezorgen. Maar je gaat tóch, omdat je het vervelend vindt om wéér af te zeggen. Je voelt namelijk dondersgoed aan dat de buitenwereld je ziet als verlegen, zwak of zelfs oninteressant.

Constant je best doen om je aan te passen aan je omgeving leidt er meestal alleen maar toe dat je overvoerd en gestrest raakt. De kans bestaat dat je het etiket hyper, neurotisch, of ‘een beetje getikt’ krijgt. Of zelfs een diagnose als angststoornis, ADHD, depressoverprikkeld door koffieie…

Een snelle hartslag, trillen, transpireren en niet goed meer na kunnen denken zouden zomaar een reactie kunnen zijn op een sterk kopje koffie en niéts te maken hebben met een angststoornis.

Als je steeds beter gaat herkennen wat jou overprikkelt zul je alerter zijn op je reacties én op de oorzaken ervan. Je kunt daardoor beter keuzes maken die goed zijn voor jou. En daardoor een zelfverzekerder, gezonder en gelukkiger mens worden.

Waar herken JIJ aan dat je overprikkeld raakt…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.