Gecondoleerd, je bent een HSS

Hoogsensitiviteit is een kreet die we steeds minder vaak hoeven uit te leggen.

Het is een karktereigenschap: een verhoogde tot zelfs extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Je zenuwstelsel is simpelweg gevoeliger dan dat van de meeste mensen. Ook al probeer je dat te ontkennen. Het gevaar bestaat dat je jezelf overbelast en uiteindelijk vastloopt.

Toen ik er jaren geleden achter kwam dat ik hoogsensitief was, kwam ik eerst in een koppige ontkenningsfase. Een labeltje, neuh, daar had ik écht geen zin in!

Erg lang kon ik dat niet volhouden want ik herkende mezelf voor zeker 95% in alles wat ik las over HSP. Snel afgeleid worden, overvallen worden door teveel geluid of licht, mijn behoefte om me na een drukke periode terug te trekken, het afstemmen op de behoeften van de ander en die van jezelf vergeten… Sinds die tijd ben ik uit de kast gekomen.

Ik ben HSP.

En mijn cliënten zijn dat voor het overgrote deel ook.
Dat je gelijken aantrekt, klopt dus. Het was echt een Aha Erlebnis: de meeste mensen die in mijn praktijk komen met een energieprobleem zijn óók hoogsensitief.

Hoe logisch kan het zijn? Gevoelige mensen lopen vaak tegen onbegrip aan. Krijgen te horen dat ze ‘gewoon minder gevoelig’ moeten zijn, dat ze hypochonder zijn, dat ze zich niet zo aan moeten stellen. En zijn gelukkig soms eigenwijs genoeg om toch verder op zoek te gaan naar erkenning en steun.

Tijdens een interessant seminar vorig jaar bij Roy Martina kwam ik een HSP-kennis tegen. Bas van Vugt traint hoogsensitieve ondernemers. Ik vertelde hem dat ik sinds onze laatste ontmoeting had ontdekt dat ik meer een HSS ben. “Oei, gecondoleerd!” was zijn reactie. Ik moest er hard om lachen. Maar het liet me niet los.

Tijdens de seminar van Roy Martina kreeg ik een nieuw inzicht. Roy vertelde dat hij eigenlijk een introvert is maar zichzelf extraverte skills had aangeleerd.

BAMMMMM!

Die kwam aan! Dacht ik toch al die tijd dat ik extravert was vanwege mijn ‘outgoing’ aard. Niemand gelooft dat ik eigenlijk verlegen ben. Wat teruggetrokken zelfs. Maar het is écht zo. Ik heb geleerd me naar buiten te profileren, omdat dat vaak nodig is. Zeker als ondernemer. Een HSS introvert, het wordt steeds interessanter. Met trekjes ADHD, mag dat…?  ?

HSS? Wat nu weer?

Een HSP die meer naar buiten is gericht zoekt de prikkels juist op en is almaar in actie, onderneemt van álles. HSS staat voor High Sensation Seeker. Dat hoeft niet per sé parachutespringen te zijn, maar een HSS is wel nieuwsgierig, actief. Constant in de weer om nieuwe dingen te leren. Om daarna in te storten om weer bij te komen van alles. En dan opnieuw in de doe-modus te verkeren. Etc. etc. etc.

Een HSS lijkt te leven met één voet op het gaspedaal en de andere op de rem. Kun je je voorstellen wat dat oplevert! Vooral een HSS herkent zijn/haar eigen grenzen niet en raast daar regelmatig overheen.

Oververmoeidheid en burnout liggen op de loer.

Energiemanagement

‘Energie is de basis’ is het credo van mijn bedrijf Maridadi. Ik zie veel sensitieve mensen in mijn praktijk die in de overlevingsmodus verkeren. De arts adviseert dan gauw meer slaap (dûûûh), pilletjes en een praatje bij de psych. Maar als je hooggevoelig en moe bent kun je beter éérst beginnen bij je energiemanagement.

En dat is waar ik je graag bij de hand neem. Sámen gaan we een traject in om je basisenergie te verhogen. Zodat je weer de puf en de levenslust hebt om te doen wat je het allerliefste doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.