HSP als oorzaak klachten

Gisteren hoorde ik op de verjaardag van mijn zus dat een lieve vriendin van haar met klachten een einde aan haar leven had gemaakt. Ze was een jaar of 3 depressief geweest, wat begon toen ze haar baan (en eigenwaarde) kwijtraakte.

Ik hoorde het geschrokken aan en vroeg mijn zus voorzichtig of ze wist of haar vriendin toevallig ‘gevoelig’ was. “Oh zeker, écht een HSP!”, was haar onmiddellijke respons. Ze vertelde ook dat haar vriendin zich sinds de anti-depressiva steeds matter, vlakker was gaan voelen. Ze kon niet meer echt blij zijn. Ze vertelde mijn zus in een telefoongesprek dat ze graag naar haar verjaardag wilde komen, want ze was echt toe aan iets gezelligs. Drie dagen later maakte ze een einde aan haar leven. Ze liet een man en jonge kinderen achter.

klachten Klachten: oorzaak of gevolg van HSP?

Een hoog sensitief persoon reageert meer dan gemiddeld gevoelig op externe prikkels. Door een gevoeliger zenuwstelsel komt er simpelweg meer binnen. Vergelijk de HSP met een hert: constant alert, ogen die veel zien, oren en neus die alles oppikken, zich snel opgejaagd voelen, en onrustig als er teveel tegelijk gebeurt.

Alsof dat niet genoeg is zal een HSP ook meer last ondervinden van interne prikkels: veel (vaak snelle) en intense gedachten, gevoelens en emoties, een gevoeliger lichaam en een lagere pijngrens.

Het stresssysteem van de HSP raakt snel op hol waardoor allerhande lichamelijke, psychische en psychosomatische klachten de kop op kunnen steken.

Nog vaak wordt een diagnose gesteld als angststoornis, depressiviteit, anorexia, ADHD en meer, met bijbehorend behandelplan. Meestal aangevuld met chemische medicatie die de gevolgen van deze klachten onderdrukken. Dit werkt vaak tijdelijk, niet of zelfs averechts. En vaak verslavend.

Het drama van deze tijd is dat over het hoofd gezien wordt dat een hooggevoeligheid ten grondslag kán liggen aan dergelijke klachten. Langzaamaan ontstaat meer erkenning en begrip voor hoogsensitiviteit als mogelijke oorzaak van genoemde klachten.

Een passende begeleiding en een zachte, liefst natuurlijke behandeling zal voor het bewustzijn, het energiepeil en de gezondheid van de HSP vele malen effectiever zijn dan het onderdrukken van symptomen.

Bij Maridadi optimaliseren we je energiehuishouding zodat jeKlik hier Maridadi
fysiek, mentaal en emotioneel de energie hebt om te doen wat je het állerliefste doet! Daarbij werken we samen met een ervaren psychotherapeut.        Meer informatie?                 

 

 

1 reactie op “HSP als oorzaak klachten

  1. Poeh, heftig verhaal…. Wel heel herkenbaar helaas. Ik hoop dat de dag komt dat we ieder als individu met onze eigen balans worden begeleid en niet Door een protocol worden gediagnostiseerd. Ik hou van mijn gevoeligheid maar kan er ook behoorlijk door geraakt worden met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.