HSP en moe

HSP en moe… deze combinatie is niet verwonderlijk. Hooggevoeligheid is een (karakter)eigenschap waarbij de zintuigen erg gevoelig zijn voor prikkels en indrukken. Daarbij kost het voor een hooggevoelig of Hoog Sensitief Persoon (ook wel HSP genoemd) meer moeite en tijd om al die prikkels te verwerken. Er komt simpelweg meer binnen, waardoor een HSP vaak overspoeld wordt door al die indrukken. Daarbij heeft een HSP ook een diepgaander beleving en verwerking van de indrukken.

Sensitiever zijn dan gemiddeld is een karaktertrek, een eigenschap, waar geen ‘uit’ knopje voor bestaat. Je móet nogal veel van jezelf, en “nee” zeggen vind je moeilijk.

Soms lastig, maar de keerzijde van de medaille is dat de sensitiever mens zó waardevol is voor de maatschappij! Je bent namelijk ook een doorzetter, creatief, sociaal en je voelt, ziet, hoort, proeft en ruikt meer dan gemiddeld. Maar omdat je het moeilijk vindt om aan de rem te trekken ren je jezelf regelmatig voorbij.

En daar word je zó moe van.
Moe van de buitenwereld, maar ook moe van jezelf!

Overweldigt de wereld jou?

Voor wie gevoelig is voor externe (én interne!) prikkels liggen stress, overbelasting en uitputting constant op de loer. Je kunt als HSP deze externe prikkels niet zomaar ‘uitzetten’ – ze vragen non-stop je aandacht. Om al deze indrukken en gevoelens de baas te blijven gaat een HSP vaak ‘in het hoofd’ zitten, ook omdat we vaak van kleins af aan geleerd hebben onze gevoelige kant te negeren en niet te luisteren naar de signalen van ons lichaam.
Veel mensen komen er op hogere leeftijd pas achter dat ze hoogsensitief (HSP) zijn en dat ze zich al die tijd door het leven heen gesleept hebben.

HSP en moe

HSP en moeAls HSP heb je een natuurlijke behoefte aan diepgang en creativiteit. Aan verbanden zien en deze tot uitdrukking brengen. Door overprikkeling krijgt een HSP echter nauwelijks de kans om het innerlijk te ontwikkelen en de behoefte aan het vinden van een levensbestemming uit te werken. In een wereld vol prikkels zien te overleven kost al zoveel energie. En zo gaat een HSP constant over zijn/haar grenzen heen en raakt regelmatig uitgeput. Of gestresst. Of depressief. Of gaat juist hyperen (ADD/ADHD). Of krijgt allerlei lichamelijke klachten.

Of all of the above.

Je bent waarschijnlijk een HSP als je je herkent in het volgende:

 • Je bent regelmatig (zomaar) moe
 • Je vermijdt situaties die energie vreten: drukte, herrie, teveel licht…
 • Je bent gevoelig voor voedingsmiddelen als cafeïne en suikers
 • Je kunt er niet goed tegen als er teveel (tegelijk) gebeurt
 • Je vindt vaak je rust in de natuur
 • Je vindt ‘nee’ zeggen eigenlijk hetzelfde als iemand afwijzen
 • Je hoofd zit vaak vol (snelle) gedachten
 • Je hebt moeite met focussen omdat je snel afgeleid wordt
 • Je vindt het moeilijk om te voldoen aan allerlei opgelegde regeltjes.

Uiteraard geldt ook hier: iedereen is uniek en dat geldt ook voor de HSP.
Leg jezelf geen labeltjes op maar gebruik de herkenning vooral om jezelf beter te begrijpen en te leren kennen.

Er bestaan 2 typen HSP: de rustzoeker en de High Sensation Seeker (HSS).

vinkje-groen-2Je bent een HSP, type-rustzoeker als je:

 • introvert bent
 • beschouwelijk en rustig van aard bent
 • niet van drukte houdt
 • niet/nauwelijks risico’s neemt

vinkje-groen-2Je bent een HSS, type-‘sensatiezoeker’ als je:

 • extravert van aard bent
 • op zoek bent naar uitdagingen en ervaringen (niet noodzakelijkerwijs parachutespringen of bungeejumpen!)
 • je snel verveelt en tóch overprikkeld raakt
 • het gevoel hebt dat je met één voet op de rem en de andere op het gaspedaal leeft

Bij Maridadi worden verschillende zachte methodieken ingezet die je energiehuishouding ondersteunen, vanuit de gedachte: Energie is de basis.

Voor wie HSP is en vermoeid, biedt Maridadi diverse behandelingen. Deze zijn alle lichaamseigen, niet-invasief en onze producten zijn allemaal zoveel mogelijk van natuurlijke basis, wat heel belangrijk is voor een HSP. Jouw gevoelige systeem reageert namelijk vaak direct op lichaamsvreemde (chemische) stoffen en behandelingen, als een eersteklas waarschuwingssysteem!

Bij Maridadi vind je begrip, openheid en een energieboost om je weer op de rit te krijgen, zodat je weer de vitaliteit en de levenslust krijgt om te doen wat je het allerliefste doet.

Ben je een vermoeide HSP? Heb je een vraag?
Wil je graag een kennismakingsafspraak maken?
Ik help je graag verder!Klik hier Maridadi

pijl-rechts