HSP en vitamine B12 tekort

Je zó moe en overprikkeld voelen dat je het liefst je hoofd diep onder je kussen graaft en je afzondert van de wereld.

Klinkt dat bekend?

Het zou zomaar kunnen zijn dat je overprikkeling veroorzaakt of verergerd wordt door een ‘simpel’ vitaminetekort. En dat zou weleens vitamine B12 kunnen zijn.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (of Cobalamine) maakt rode bloedcellen aan en zorgt voor een goed functioneren van je zenuwstelsel. Het speelt een grote rol bij het zuurstoftransport door het lichaam. Het houdt de geest helder en is ook van belang voor een goede gemoedstoestand.

Bovendien is het essentieel voor de groei en voor vitaliteit, energie en spierkracht.

Vitamine B12 tekort

Een tekort aan B12 geeft veel klachten, waaronder:

 • chronische vermoeidheid met bloedarmoede
 • kouwelijkheid
 • snelle overprikkeling
 • lage weerstand
 • spierkrachtverlies
 • geheugenverlies en concentratieproblemen
 • verlies aan eetlust
 • tintelingen in handen en voeten
 • darmklachten
 • allergieën
 • incontinentie
 • verminderde vruchtbaarheid
 • de ziekte Addison Biermer (pernicieuze anemie)
 • neurologische klachten (neuropathie, duizeligheid, door benen zakken e.d.)
 • psychische problemen (o.a. depressiviteit, dementie, autisme)
 • futloos haar/haarverlies
 • menstruatie- en overgangsklachten
 • erectieproblemen
 • afnemend levensplezier

Zelfs klachten lijkend op MS, fibromyalgie en Alzheimer kunnen veroorzaakt worden door een vitamine B12 tekort.

HSP en vitamine B12 tekort

Omdat je als HSP een gevoeliger zenuwstelsel hebt, komt alles heftiger binnen. Vermoeidheid, kouwelijkheid, neerslachtigheid en meer ‘vage klachten’ zijn daar het gevolg van. Bij een B12 tekort zal het vettige laagje om de zenuwuitlopers dunner worden. De elektrische pulsjes over deze uitlopers zullen daardoor verstoord raken en het zenuwstelsel nóg gevoeliger worden. HSP en vitamine B12

Het lijkt er steeds meer op dat HSP en vitamine B12 tekort hand in hand gaan. Wat niet wil zeggen dat een B12 tekort dús een oorzaak is van HSP – dat is namelijk meestal aangeboren. Een karaktereigenschap.

Dr Hans Reijnen uit Deurne houdt zich sinds 2006 zeer intens bezig met vitamine B12 tekort. Ik citeer van zijn site: “Bijna alle patiënten met een vitamine B12 tekort zijn Hoog Sensitieve Personen (HSP). Door alle ontwikkelingen is Hans gespecialiseerd geraakt in het leven van HSP’s.” Hij schreef hier ook een boek over.

Hoe kom je aan een vitamine B12 tekort?

Bij veel mensen wordt vitamine B12 uit voeding (veelal dierlijk) slecht of helemaal niet opgenomen. Dat kan door:

 • een tekort aan maagzuur
 • gluten intolerantie,
 • gebruik van medicijnen
 • medische ingrepen
 • stress
 • darmproblemen
 • maagverkleining
 • leververvuiling

Daarbij bevat ons voedsel minder B12 door uitputting van de grond door moderne landbouwtechnieken.

Gedurende de spijsvertering kan er veel verkeerd gaat als het gaat om B12 opname. Er is maagzuur en een enzym nodig om het te verteren. Als vitamine B12 niet voldoende wordt opgenomen ontstaan er problemen in de stofwisseling. Dit gaat niet zomaar ineens, maar sluimerend. Het wordt dan moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is.

… en hoe kom je er vanaf?

De enige manier naast injecties blijkt vaak suppletie. En niet zomaar. De opname in het spijsverteringskanaal is tenslotte vaak verstoord. De oplossing is óf B12 injecties óf, en dat is een stuk laagdrempeliger, vitamine B12 smelttabletten van de juiste samenstelling en in hoge dosering (tot 10.000 mcg per dag!).

Door directe opname via het speeksel in het bloed vermijd je de weg via maag en darmen, waar het vaak fout gaat met de B12 opname.

Veel HSP’s ervaren na inname van B12 smelttabletten al snel een wereld van verschil, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal merk je als eerste meer energie, weerstand, levenslust, spierkracht, daadkracht, focus, concentratie en een beter geheugen. Vaak verbeteren (of verdwijnen!) allerhande gezondheidsklachten, allergieën en zelfs de scherpe randjes van hooggevoeligheid.

Vitamine B12 smelttabletten voor een goede opnameHSP en vitamine B12

Voor een directe opname gebruik je het liefst hooggedoseerde vitamine B12 smelttabletten met foliumzuur, in de meest opneembare vorm.

Bel of mail gerust voor meer informatie.

6 reacties op “HSP en vitamine B12 tekort

 1. Misschien wel aardig om te vermelden op jouw blog Pauline is de ervaring van een hele lieve kennis. Zij heeft een hele lange moeilijke weg afgelegd langs vele facetten van de gezondheidszorg in. Van internisten tot de psychiatrie, van zorgboerderijen tot langdurige opnamen. Al met al heeft het heel veel goeds gebracht maar helaas ook inzicht in het koker denken van de gezondheidszorg. B12 speelde daarin een belangrijke factor. Pas na lang aandringen en verandering van ziekenhuis werd de noodzaak min of meer erkend. Nu ruim 2 later zien wij het enorme effect van de injecties. We kunnen het niet 1 op 1 stellen, maar was dit eerder erkend dan had dat wellicht een heleboel ellende, tijd en kosten gescheeld.

 2. Ik ben ook een HSP-ster en ik vermoed dat mijn jarenlange klachten ook met een B-12 tekort te maken hebben. Mijn B-12 was 150 en volgens de standaard moet dat voldoende zijn. Ik las dat die ondergrens al lang achterhaald is maar dat is nog niet bekend bij de meeste artsen dus ploeter ik maar voort. In een aantal ziekenhuizen kan men nu de actieve B-12 waarde bepalen las ik toen ik erop googelde, o.a. het Medisch Spectrum Twente. Alleen hoe kom je aan een verwijzing als je huisarts dat gezien je B-12 waarde in het bloed niet nodig vind. Nu zelf B-12 nemen maakt het vaststellen van de werkelijke waarde onmogelijk dus… Dilemma …! Lastig!

  1. Het bepalen van je B12 waarde is niet heel betrouwbaar als het alleen maar om een bloedonderzoek gaat. MMA en homocysteïne tests wijzen meer uit.
   Waar wil je voor doorverwezen worden? Als je vermoedt dat je B12 waarde laag is (en 150 is sowieso erg laag, alles onder 450 kan wijzen op een flink tekort) dan zou je aan de B12 smelttabletten kunnen beginnen. Je lijf geeft vanzelf wel aan of het effectief is of niet. Uiteindelijk is hoe JIJ je voelt het enige échte bewijs of het werkt.
   En… B12 kun je niet teveel binnen krijgen, een evt. overschot plas je uit (net als bij vit. C).

 3. Wat ik mij afvraag, mijn dochter van 7 heeft soortgelijke klachten. Kan ik het haar ook geven? Op de verpakking van het merk b12 smelttabletten die ik voor mijzelf gebruik, staat dat het niet geschikt is voor kinderen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat zij getest wordt hierop en wat mag zij, mits ze tekorten heeft, toegediend krijgen?

  1. Ik begrijp van Sanacore, het merk dat ik voer, dat de smelttabletten voor kinderen geen probleem zijn – wel heel rustig aan opbouwen, maar dat raad ik sowieso iedereen aan. Een bloedtest kan zó aangevraagd worden maar zorg dat je naar de waarden vraagt en besef dat alles onder de 450 kan wijzen op een tekort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.