Van klacht naar kracht

Stel, je bent veel moe en hebt snel last van minder energie, dipjes, verkoudheid en ‘vage klachten’. Je bent opgegroeid met woorden in de strekking van ‘rust roest’ of ‘flink zijn’ en gaat dus dóór, omdat je niet wilt overkomen als een watje. Als je hoogsensitief bent (HSP) heb je al lang genoeg gevoeld en gehoord dat je zo gevoelig bent, een aansteller. Doorgaan als je al lang had moeten stoppen is iets wat je eigenlijk al heel lang doet. Je hebt geen idee waar je grenzen liggen, laat staan dat je weet hoe je die aangeeft.

Herkenbaar…?

Zelfs als het water je uit de ogen en neus loopt en je proestend op je werk zit, geef je niet toe. Totdat je in het weekend instort. Maandag ga je met pijn in alle ledematen weer aan het werk. En zo worstel je de rest van de week of maand door. En je houdt jezelf voor dat ‘het heerst’ en dat je er niets aan kunt doen dat je ziek of verkouden bent geworden.

Wel of geen weerstand bieden?

Feit: ziektes worden niet veroorzaakt door bacteriën of virussen, maar door een lage weerstand. Die ziektemakers zijn er altijd wel in meerdere of mindere mate, maar jouw immuunsysteem bepaalt of ze enige kans maken om hun invloed op jou uit te oefenen.

Een van de snelste manieren om je immuunsysteem de nek om te draaien is doorgaan terwijl lichaam en geest schreeuwen om rust. Als je deze roep om time-out langdurig negeert en ‘stoer’ doorgaat, gaat je lichaam in de stress-stand en raakt je systeem uitgeput. Je hangt hiermee een uitnodigingsbord uit voor allerlei ziektemakers, die gretig bij je op bezoek komen!

Hoogsensitief en uitgeput

Als HSP heb je een heel sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. Je bent zorgzaam, liefdevol en eerlijk. Maar helaas vaak ten koste van jezelf. Omdat je een sterke verbinding hebt met de buitenwereld, heb je daar vaak last van. Het belang van de ander gaat meestal voor en zo beland je met al je prachtige eigenschappen in een staat van chronische overprikkeling. En daar word je moe van – héél erg moe. Als je hele systeem te lang op volle toeren heeft gewerkt, geeft je immuunsysteem er uiteindelijk de brui aan. En jij stort in.

Grote kans dat je ook nog eens teleurgesteld bent in jezelf, misschien ronduit boos. Omdat het voelt alsof je gefaald hebt, terwijl je zó hard je best hebt gedaan.

Misschien is dit hét moment bij uitstek om eens goed te kijken naar je klachten en Klik hier Maridadide onderliggende kwaliteiten. Ik help je er graag bij. Om te beginnen door je een fysieke energieboost te geven, zodat je weer de puf krijgt om aan de volgende uitdagende maar zó waardevolle stap te werken: meer inzicht krijgen in je hoogsensitiviteit en hoe je van klacht naar kracht kunt groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.