Vitamine B12 heeft een sterk gunstige invloed op hart en bloedvaten en speelt een belangrijke rol bij de bloedopbouw en de ijzeropname. Ook speelt het een essentiële rol bij het zuurstoftransport door het lichaam.

Daarnaast is de stof van groot belang voor het zenuwstelsel (myelineschede!) en de hersenstofwisseling; het is goed voor het geheugen, houdt de geest helder en is ook van belang voor een goede gemoedstoestand.

Bovendien is het essentieel voor de groei en voor vitaliteit, energie en spierkracht. Vitamine B12 is tevens van groot belang bij de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Ziektebeeld

Vitamine B12 is een stof die dus bij heel veel stofwisselingsprocessen in het lichaam is betrokken. Als deze stof te weinig aanwezig is in het lichaam, ontstaan er uiteindelijk klachten.

Deze zijn zeer veelzijdig – chronische vermoeidheid met bloedarmoede en kouwelijkheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, verlies van eetlust, het vaak koud hebben, psychische problemen, allergieën, neurologische klachten en een versnelde achteruitgang van hart en bloedvaten.

Hoogsensitieve personen (HSP) zijn vaak enorm gebaat bij B12 suppletie. Zelfs klachten lijkend op MS, fibromyalgie en Alzheimer kunnen veroorzaakt worden door een vitamine B12 tekort. Daarnaast zijn nog zeer uiteenlopende afwijkingen van de zenuwen met duizeligheid, tintelingen, slechter functioneren van de zintuigen, krachtvermindering, incontinentie voor urine en/of ontlasting en psychische stoornissen.
Zeker in het begin kan een tekort leiden tot vage klachten.

Vitamine B12 bij vermoeidheid

Een van de eerste tekenen van een B12 tekort is vermoeidheid. Dit sluipt er in, net als de andere ‘vage klachten’. Normaal gesproken maakt ons lichaam gebruik van een voorraad B12 dat in de lever ligt opgeslagen.

Echter, als het lichaam geen vitamine B12 opneemt uit voeding, dan zal deze voorraad langzaam opraken. Je merkt dus niet metéén dat je een B12 tekort hebt. En omdat het zo moeilijk is de vinger te leggen op het moment dat de klachten gingen onstaan, is het ook niet makkelijk de oorzaak te achterhalen.

Op dit punt voelen veel mensen zich machteloos als ze te horen krijgen dat ze maar ‘moeten leren leven’ met hun klachten, of erger: ‘dat het tussen de oren zit’.

Vettig laagjevitamine B12 bij vermoeidheid

Onze zenuwuitlopers zijn omhuld met een vettig laagje. Of eigenlijk heel veel dunne vettige laagjes. Vergelijk het met een stroomdraadje omhuld door plastic dat de stroomgeleiding daarbinnen houdt.

Bij een B12 tekort zal het vettige laagje om de zenuwuitlopers dunner worden. De elektrische pulsjes over deze uitlopers zullen daardoor verstoord raken en het zenuwstelsel nóg gevoeliger worden. B12 inname bouwt dit vettige beschermlaagje weer op.

Maar… het is wel van groot belang om de meest effectieve vorm van vitamine B12 bij vermoeidheid en andere klachten te nemen!

Vitamine B12 smelttabletten

Van vitamine B12 hebben we maar heel weinig nodig. Maar dat beetje moet wel op de plaats van bestemming komen. Vitamine B12 gaat een heel ingewikkelde weg in de spijsvertering. Er is maagzuur en een enzym nodig om het op te nemen. In het maagslijmvlies wordt een stof geproduceerd die nodig is om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten. Eén of meer van deze stappen kunnen verstoord zijn waardoor vitamine B12 onvoldoende wordt opgenomen of onvoldoende bij de stofwisselingsprocessen werkt.

Als je B12 slikt zal deze niet goed opgenomen worden, omdat het ook te maken kan krijgen met een verstoorde spijsvertering. Smelttabletten onder de tong worden direct via het speeksel in de bloedbaan opgenomen worden en zijn dus veel actiever. Daarbij dien je de meest opneembare vorm van B12 (cobalamine) te nemen, in combinatie met B11 (foliumzuur) voor een goede opname.

Maridadi voert hooggedoseerde vitamine B12 smelttabletten met foliumzuur.
Bel of mail gerust voor meer informatie.