Vitamine B12

Vitamine B12 heeft een sterk gunstige invloed op hart en bloedvaten en speelt een belangrijke rol bij de bloedopbouw en de ijzeropname. Ook speelt het een essentiële rol bij het zuurstoftransport door het lichaam. Daarnaast is de stof van groot belang voor het zenuwstelsel (myelineschede!) en de hersenstofwisseling; het is goed voor het geheugen, houdt de geest helder en is ook van belang voor een goede gemoedstoestand. Bovendien is het essentieel voor de groei en voor vitaliteit, energie en spierkracht. Vitamine B12 is tevens van groot belang bij de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten.

vitamine B12Ziektebeeld

Vitamine B12 is een stof die dus bij heel veel stofwisselingsprocessen in het lichaam is betrokken. Als vitamine B12 te weinig aanwezig is ontstaan er uiteindelijk klachten.

Deze zijn zeer veelzijdig – chronische vermoeidheid met bloedarmoede en kouwelijkheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, verlies van eetlust, het vaak koud hebben, psychische problemen, allergieën, neurologische klachten en een versnelde achteruitgang van hart en bloedvaten. Hoogsensitieve personen (HSP) zijn vaak enorm gebaat bij B12 suppletie. Zelfs klachten lijkend op MS, fibromyalgie en Alzheimer kunnen veroorzaakt worden door een vitamine B12 tekort. Daarnaast zijn nog zeer uiteenlopende afwijkingen van de zenuwen met duizeligheid, tintelingen, slechter functioneren van de zintuigen, krachtsvermindering, incontinentie voor urine en/of ontlasting en psychische stoornissen.
Zeker in het begin kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot vage klachten.

vitamine B12HSP en B12

Als HSP heb je een gevoeliger zenuwstelsel. Alles komt ‘heftiger’ binnen. Bovenstaande klachten zullen je ook niet vreemd in de oren klinken. Bij een B12 tekort zal het vettige laagje om de zenuwuitlopers dunner worden. De elektrische pulsjes over deze uitlopers zullen daardoor verstoord raken en het zenuwstelsel nóg gevoeliger worden. B12 inname bouwt dit vettige beschermlaagje weer op. Veel HSP’s hebben enorm veel baat bij een vitamine B12 suppletie – maar wel een juiste!

vitamine B12Vitamine B12 smelttablettenvitamine B12

Waarom smelttabletten? Zonder het te weten zullen veel van ons een verstoorde spijsvertering hebben.

Van vitamine B12 hebben we maar heel weinig nodig. Maar dat beetje moet wel op de plaats van bestemming komen. Vitamine B12 gaat een heel ingewikkelde weg. Er is maagzuur en een enzym nodig om het op te nemen. In het maagslijmvlies wordt een stof geproduceerd die nodig is om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten. Eén of meer van deze stappen kunnen verstoord zijn waardoor vitamine B12 onvoldoende wordt opgenomen of onvoldoende bij de stofwisselingsprocessen werkt.

Als je B12 slikt zal deze niet goed opgenomen worden. Smelttabletten onder de tong worden direct via het speeksel in de bloedbaan opgenomen worden en zijn dus veel actiever. Daarbij dien je de meest opneembare vorm van B12 (cobalamine) te nemen, in combinatie met B11 (foliumzuur) voor een goede opname.

Maridadi voert hooggedoseerde vitamine B12 smelttabletten met foliumzuur. Bel of mail gerust voor meer informatie.