Dieet hypes en zuurpruimerij

Ik ben bleek.

In ieder geval tussen oktober en mei.

Sinds het gebruik van een likje getinte dagcrème en snufje rouge heb ik een wat bevalliger kleurtje. Een eenvoudig einde aan de vraagstelling of het wel een beetje met me gaat …

Ergens in de puberteit kreeg ik het advies van mijn huisarts om ‘maar een biefstukje extra’ te eten. Vanwege mijn bleke gelaat, niet omdat er iets aan mijn gezondheid mankeerde. Want gelukkig ben ik nooit ziek. Eens in de paar jaar een keer verkouden, hooguit. Ik ben een bofkont.

Bleek hóórt gewoon bij mij. Zo ben ik ook bijziend. Linkshandig. Babyhaar blond. Ik vind het O.K. Ik hoef heus geen extra biefstukje.

Veel vet eten

Biohacker, bulletproof, ketogeen – allemaal termen van ‘het nieuwe dieet’ rond weinig koolhydraten en vooral: een hoge vetinname. Dat eerste is niet nieuw, maar afvallen door lekker moddervet te eten weer wél.

Tijdens een middag met o.a. ‘Bulletproof dieet coaches’ viel het me op dat niemand uitleg gaf omtrent de naam van het dieet.

Vier uur later hadden we veel en vooral technische uitleg gehad over de inhoud van het dieet. Maar waarom de term bulletproof?

Googlen bracht ook geen helderheid. Het enige wat ik kan bedenken is dat je kennelijk niet te stuiten bent als je je aan deze manier van eten houdt. Bulletproof leven = vet eten om vet te verbranden (ketose) en om meer energie te krijgen, zodat we onverslaanbaar worden. De kogels ketsen dan als het ware van ons af.

Zoiets.

Valt het je ook op? Het ene dieet staat haaks op het andere. Van low fat naar high fat. Van glucose verbranding naar vetverbranding. Van geen vlees is goed naar vlees is júist goed.

Het ideale dieet bestaat niet

Net als dat de één ochtendmens is en de ander pas ver na middernacht naar bed gaat, zo zijn ook onze persoonlijke eetbehoeften heel divers.

In een hotel in Taiwan genoot ik ooit van warme, hartige gerechten als ontbijt. Rijst, groenten, vlees, alles even kleurig en smakelijk.
Ons dagelijks terugkerende kleffe Hollandse bammetje verbleekt daarbij.

Voor jou als warmtedier kan een gezonde smoothie misschien een perfect ontbijt zijn. Al gaan er nóg zoveel gezonde superfoods doorheen, voor mij als bibberkontje is een koude klets in mijn ochtendmaag geen succes.

Eet wat past bij je metabolisme. Onderzoek wat voor jóu het beste werkt.

Zuurpruimen

We zijn praktisch allemaal ‘verzuurd’. De oorzaak is vooral te vinden in onze voeding, zo wordt benadrukt.

Echter: wie zuur in het leven staat, verzuurt van binnen ook. Zie je overal beren dan kun je nóg zo gezond eten, wie stress heeft verzuurt. Met als gevolg: een slechter zuurstoftansport en meer afvalstoffen in het lijf. Hoe verzuurder je bent, hoe groter de kans op allerhande lastige en ronduit akelige aandoeningen.

Hoe meer je je druk maakt om van alles, hoe meer je lichaam in de verzuring  (acidose) dieetgaat. Die rotzak van een baas, de collega die het op je gemunt heeft, die etterbak die je parkeerplaats inpikt. Dat trage oude vrouwtje bij de kassa, die *&#% die je de weg afsnijdt. De opwarming van de aarde, de politiek, de rotzooi die mensen maken, de hebzucht overal…

Je kunt je overal druk over maken. Het zal geen moer helpen.
Laten we eerlijk wezen. Jij hebt geen enkele invloed op de trein die te laat komt, de slechte bui van de pompbediende, oorlogen, de regen, de kou, de warmte.

Laot hin

… zoals een wijze, oude dame eens tegen me zei.

Als je ergens iets aan veranderen kunt, doe dat. Kun je er niets aan doen, laat los en accepteer dat er nou eenmaal dingen gebeuren. Dat niet iedereen jou behandelt zoals je zou willen. Dat er soms ook nare dingen gebeuren. Net als dat je moeiteloos accepteert dat er leuke, fijne dingen gebeuren. Het hoort allemaal bij het leven.

Als je constant in gevecht bent met het leven, met dat wat gebeurt, kun je sporten wat je wilt en je dieet tot in de perfectie beheersen, maar je gemoedstoestand heeft uiteindelijk de grootste invloed op je welzijn.

Als we wat meer relaxen en de strijd die we aangaan met eten, sport, onszelf, de ander, zouden staken – wát een rust zou dat geven!

dieet

De prettige bijwerking van een dergelijke ontspanning is dat je vanzelf zin krijgt in een stevige wandeling, een verse, zelfgemaakte prak, een gezellig samenzijn met vrienden of familie.

En voilá, we vallen vanzelf af, worden gezonder, leuker, mooier en krijgen meer lol in het leven…

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”
– Franciscus van Assisi

Je hebt altijd gelijk

“Hij is heel aardig hoor – en je mag zelf muziek uitkiezen.”

Lispelde ik bemoedigend het tienermeisje toe dat de wachtkamer kaakchirurgie met me deelde, samen met haar moeder en in de andere hoek een jong echtpaar.

Ze keek me wat argwanend aan, deze vrouw van middelbare leeftijd die haar aansprak, ijspakking tegen een dikke wang drukkend, bebloed zeverend in een papieren tissue.

Van hot naar haar

Ergens in juni was ik naar de tandarts geweest.
“En toch is er iets aan de hand linksboven, volgens mij een ontsteking”.

Foto wees uit dat ik wellicht gelijk had. Doorverwijzing naar een ‘endodontoloog’. Had ik tot die tijd nooit van gehoord. Het is kennelijk het tijdperk van de –logen. Vroeger had je anesthesisten. Nu moet je je tong om het woord anesthesioloog draaien.

Hoe dan ook, een endodontoloog is gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen. Nu had de betreffende kies al jaaaaren geleden zo’n behandeling ondergaan, maar de conclusie was dat ‘ie nog eens over mocht, want niet diep genoeg.

Weer een maand later was ik eindelijk aan de beurt.

Dus in de stoel van de endodontoloog. Aardige, trouwens. Zowel de stoel als de loog.

je hebt altijd gelijk

Tijdens de behandeling hoorde ik boven mijn hoofd gemummel tegen de assistente. Kort daarna verscheen een mede-loog, die zich over mij heen boog. Ik kon niet anders dan ‘Hmmm? Hmmm?’ uitstoten, met open handpalmen gebarend.

De logen hadden een vierde wortel ontdekt. Niet gebruikelijk bij deze kies.
Moest ook gedaan. Ah, dacht ik intussen: de veroorzaker van het kwaad.

Dat bleek ook de conclusie van de aardige loog. Moest nu snel over zijn, de klacht.

Not.

Bobbel in tandvlees groeide.
Bezoek aan collega van de loog, die zelf op vakantie was. Collega prikte in mijn tandvlees om de druk eraf te halen en ik zou weer terug gebeld worden door eigen loog voor een oplossing.

Doorverwijzing

Drieëneenhalve week later. Blik op foto. Hmmm, wordt toch kaakchirurg, vreesde loog.

Dus weer berichtje aan eigen tandarts voor doorverwijzing.
Voor de leuk kreeg ik er twee thuisgestuurd.

Vier maanden na dat eerste tandartsbezoek mocht ik eindelijk, éin-de-lijk naar de kaakchirurg. Met de bemoedigende naam Koppendraaier.

Ik had er zin in!
Heus, echt waar. Ik kon niet wachten. Die ochtend allerhande Nuttige Dingen gedaan en keurig op tijd zat ik in de wachtkamer Kaakchirurgie.

Ik had me al een paar dagen ingebeeld dat de behandeling uitstekend zou verlopen. Dat ik ontspannen zou zijn, vol goede moed. Dat de kaakchirurg er net zoveel zin in zou hebben als ik. Dat hij goed uitgeslapen zou zijn en in opperste stemming. Dat hij bekend zou staan om zijn vaardigheid en kennis. Vlot en hygiënisch ook.

Ik zou zelfs een middag vrij nemen, oh weelde!
En oh ja, ik zou voor de zekerheid ook Paracetamol en Ibuprofen in huis halen. Ter voorbereiding hield ik twee inlegkruisjes onder de kraan en legde ze in de vriezer, bij wijze van ijspakkingen (tip: gebruik zwaar maandverband. Blijft langer koud).

Kortom, ik was er helemaal klaar voor.

Arbeidsvitaminen

Eindelijk. Ik was aan de beurt.

In de stoel. Verdoving.

Potdokie joh, hoe oud IS die Koppensneller – uh – draaier (sorry, mijn ezelsbruggetje) eigenlijk? Wat een jeugdige, gezellige verschijning!

Terug naar de wachtkamer om de verdoving  te laten inwerken. Halve gezicht voelen wegvallen. Jee, is dat écht mijn lip? Ziet het eruit zoals het voelt?

Behandelkamer.
Aardige assistente ook, trouwens. Welke muziek ik wenste te horen.je hebt altijd gelijk

Welke muziek ik wenste te horen?? Hoe dat?
Nou, meneer Koppendraaier heeft hier een mogelijkheid om muziek af te draaien tijdens de behandeling. Wilde ik modern, klassiek…?

Op de vraag hoe oud de leuke kaakchirurg nou helemaal was, hoorde ik dat iederéén hem jonger inschat. Maar hij is heus, echt waar, al 37. Met drie kindertjes.

Maandagochtend, topdrukte kennelijk. De jonge vader kwam opgewekt binnen en complimenteerde me met mijn muziekkeuze. We hadden eerst Händel opgezet. Maar die klonkt wat opgejaagd – dan liever Mozart.

De behandeling was uitermate gezellig. Of ik mijn hoofd een beetje naar rechts wilde draaien. Ik maakte er geen gevatte opmerking over. Zou flauw zijn.

Gesprekken over muziek, dat hij de geluidsbox bij elkaar had gespaard met Campinapunten want ja, jonge kinderen hè? Hij was er zelf ook erg blij mee. Veel beter geluid zo.

Oepsie, liet de assistente weten, hadden ze nou tóch per ongeluk het Requiem opgezet. Bedoelden ze verder niets mee, hoor. Duim omhoog van mij. Prachtig Requiem. Het geluid van de boor dissoneerde er jammerlijk mee.

Ik zag roodgekleurd hechtdraad in close-up heen en weer gaan en dat was ‘ie dan weer.

Ijspakking voor mevrouw, nog even in de wachtkamer tot ik de náfoto mag. Volgende patiënt lispelend geruststellen.

En dan bloederig kwijlend met blauwe ijspakking tegen volgepropte wang door de gangen en terug naar de parkeerplaats. Als ik kón zou ik grijnzen.

Je hebt altijd gelijk

Zie je nou wel? De wet van de aantrekkingskracht doet het gewoon. Onmiskenbaar!

Wat je denkt en voelt, creëert alles wat er met je gebeurt en alles wat je in je leven ervaart.
Ik was zó overtuigd dat de behandeling mee zou vallen en heb het zó van tevoren gevoeld, me positief voorbereid en er werkelijk naar uitgekeken, dat ik de gewenste uitkomst aangetrokken heb.

Met je gedachten en vooral je gevoelens, magnetiseer je je omstandigheden. Je trekt gewoon aan wat je uitstraalt. Deze wet werkt altijd en overal. Net als de wet van de zwaartekracht. Of je er in gelooft of niet.

Je hebt altijd gelijk, hoe dan ook. Wat je denkt/voelt trekt het gelijke aan. Frequenties trekken gelijke frequenties aan. Alles is energie, tenslotte.

Ik lees er toevallig de laatste tijd weer meer over en ben ermee aan het ‘spelen’. Gewoon uitproberen. Of het écht zo werkt.

Ze kunnen me wel van alles vertellen. Toch…?

Wondere wereld

En weet je wat?
Als je oplettend bent en heel bewust met deze universele wet omgaat, ga je iets merken. Je ervaart ineens allemaal ‘wonderen’.

In een vermoeide, negatieve stemming zul je mensen, omstandigheden en gebeurtenissen aantrekken die je dag stroef en stressvol zullen maken.
En je hebt gelijk. Natuurlijk! Life sucks.

Maar… als je vrolijk en positief je dag ingaat trek je daarmee mensen, omstandigheden en gebeurtenissen aan die je dag nóg mooier maken.
Het leven is geweldig en vol wonderen! Je hebt uiteraard wéér gelijk.

Onzin?
Als je dat wilt dan is het zo en zul je daar ook bewijzen voor vinden.

Spannend en avontuurlijk?
Als je dat wilt dan is het zo en zul je daar ook bewijzen voor vinden.

Je wordt altijd met het gelijke beantwoord: ‘Your wish is my command’. Wat je wilt, voelt, denkt, uitstraalt – dat krijg je gewoon terug. Als een boemerang.

Hoe cool is dat?

Speel er eens een maand mee.

En laat je verrassen door kleine en grote ‘wonderen’.
Of niet, natuurlijk. Je hebt altijd gelijk, hoe dan ook!

‘Als je de geheimen van het universum wilt ontdekken,
moet je in termen van e
nergie, frequentie en vibraties denken’ – Nikola Tesla

Té flexibel = grenzeloos

“Het is je SI-gewricht.
De pijn wordt veroorzaakt door hypermobiele gewrichtskapsels.”

Dat was het oordeel van 2 verschillende fysiotherapeuten toen ik advies zocht. Mijn onderrug begon steeds meer op te spelen.

Een therapeut is net zo kwetsbaar als iedereen.

Misschien zelfs wel meer. Onze cliënten komen over het algemeen niet naar ons toe omdat ze zo ontzettend goed in hun vel zitten. Een therapeut is gericht op de ander, luistert goed en vooral: gééft.

Daarom wordt het ons aangeraden om ook zelf regelmatig in de ‘onderhoud’ te gaan.

Inzicht

Posifief als ik ben, zie ik altijd mogelijkheden, nieuwe kansen en ga ik op zoek naar verdieping. Daarbij ben ik gezegend met een goede gezondheid en een aardige dosis energie.

Maar … ik kreeg last van mijn rug.

Of beter gezegd: het pijntje dat ik al jaren af en aan in mijn onderrug voelde, ging me steeds meer hinderen.
Pas toen ik intense pijnscheuten kreeg en kraakgeluiden hoorde (uit mijn rug, wel te verstaan) bij alledaagse bewegingen, gunde ik mezelf een bezoek aan een mede-therapeut. Eentje die verstand heeft van de werking van spieren en pezen. En die ook verder kijkt dan alleen het functioneren van het lichaam als een soort mechanisme.

Dat bleek een eye-opener.

De meeste SI problemen worden veroorzaakt door stijfheid. Bij mij juist niet.
Je gewrichten kunnen kennelijk ook té soepel zijn. Ook niet handig, zo blijkt.

Het inzicht kwam toen ik het advies kreeg: “Geef je rug eens wat meer rust.” Die tip reikte verder dan alleen mijn rug, besefte ik.

Té flexibel…??

Toen ik mezelf onlangs iemand hoorde uitleggen dat je kennelijk ook té flexibel kon zijn, ging het lichtje pas echt aan! flexibel

HAH! Flexibel is my middle name!

Ooit horen zeggen: “Luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft?” Mijn lichaam babbelde al een hele tijd tegen me. Tegen slechthorenden ga je meestal harder praten, zo ook mijn lijf. Totdat ik horen wilde. Omdat ik geen keuze meer had.

Ik behandel vooral hoogsensitieve mensen met ‘vage klachten’ en vermoeidheid. Nu ben ik zelf ook van het type meer-dan-gemiddeld-sensitief, maar ik had de arrogantie om te denken dat ik zelf soort van onaantastbaar was. Want ik heb tenslotte nooit wat en kan zo’n beetje alles aan…?

Grenzeloos? Nah…

Sterke wilskracht, groot verantwoordelijkheidsgevoel, diepgaand reflecteren, een actief zenuwstelsel – het zijn allemaal eigenschappen van een HSP. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel HSP’s zichzelf voorbij tetteren.
Grenzen? Grenzen? Waar…??

Deze therapeut laat zich nu zelf óók met enige regelmaat masseren. Dat blijkt hartstikke therapeutisch. 🙂

Ik ga maar eens goed naar mijn lijf luisteren. Het heeft, net als het jouwe, een niet te onderschatten wijsheid en intelligentie. Vertrouw daar maar op.

Groene smoothies

Als je te vaak naar je zin moe of futloos bent, doe je er goed aan je te verdiepen in groene smoothies voor meer energie.

Je trekt misschien al een vies gezicht bij het idee groene smurrie te drinken, maar wees gerust: het hoeft niet smerig te zijn en ook niet helemáál groen. Je kunt er namelijk gerust fruit aan toevoegen als gezond en natuurlijk zoetmiddel. Zo kun je elk seizoen enorm veel afwisselen.

Levenslicht

Chlorofyl is het pigment dat algen en planten hun groene kleur geeft. Planten vangen vooral hiermee zonlicht op en zetten het om in chemische energie. Tijdens fotosynthese wordt koolstofdioxide omgezet in andere stoffen voor de plant om verder te kunnen groeien. Daarna stoot groen blad zuurstof uit aan de omgeving.

Feitelijk houden vooral groene groenten het zonlicht vast. Door bladgroen te eten nemen we deze lichtenergie letterlijk op!

Dr. Popp ontdekte in de jaren ’70 dat levende cellen, dus ook onze lichaamscellen (!!) lichtdeeltjes vasthouden en ook uitstralen. Hij gaf er de naam biofotonen aan (levens-licht). Vooral wanneer wij groen voedsel eten nemen onze cellen letterlijk deze lichtdeeltjes op.

Groene bladgroenten voeden jou optimaal met levenslicht.

Waarom groene smoothies?

Als jij regelmatig een gebrek aan energie ervaart, is het een heel goed idee om je te voeden met groene groenten, met hun overvloed aan levenslicht.

Groene groenten zoals sla, spinazie, maar ook courgette en komkommer, bevatten heel veel vitaminen, mineralen en vezels. Tijdens het koken verdwijnen echter veel van deze voedingsstoffen.

Wanneer je bladgroenten met fruit mixt in een blender, is dit niet het geval. Omdat je de groenten niet kookt blijft niet alleen het levenslicht behouden, maar ook krijg je meer vitaminen, mineralen én vezels binnen.

De mineralen in de (vooral biologische!) bladgroenten zullen je lichaam zuiveren van de gifstoffen die we dagelijks binnenkrijgen. Denk aan luchtvervuiling, electrosmog, watervervuiling – hoe gezond je ook leeft, je bent er toch dagelijks ontvankelijk voor. Door het eten/drinken van groene bladgroenten bied je hier meer weerstand aan.

Groen = slank + mooi + gezond

Wanneer je veel groene bladgroenten in een smoothie verwerkt, heb je een caloriearm maar vullende drank. De enorme hoeveelheid aan plantenvezels geven een verzadigd gevoel. Met als gevolg: afvallen zonder honger.

Ook je huid heeft veel baat bij groene smoothies. Je zult merken dat het naarmate je vaker groene smoothies drinkt, het gezonder en soepeler zal worden.

Omdat je weerstand tegen schadelijke bacteriën en virussen zal toenemen, je stoelgang verbetert en je bloeddruk verbetert, zul je ook minder vaak ziek worden.groene smoothies

Zoek je inspiratie voor groene smoothies? Dan adviseer ik je dit e-book. Het geeft uitgebreide achtergrondinformatie, tips en uiteraard recepten met ingrediënten die gewoon voorhanden zijn.

Als bonus krijg je er ook nog recepten bij voor fruitsmoothies, superfoodsmoothies, een dieetschema én paleorecepten!

groene smoothies

HSP en vitamine B12 tekort

Je zó moe en overprikkeld voelen dat je het liefst je hoofd diep onder je kussen graaft en je afzondert van de wereld.

Klinkt dat bekend?

Het zou zomaar kunnen zijn dat je overprikkeling veroorzaakt of verergerd wordt door een ‘simpel’ vitaminetekort. En dat zou weleens vitamine B12 kunnen zijn.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (of Cobalamine) maakt rode bloedcellen aan en zorgt voor een goed functioneren van je zenuwstelsel. Het speelt een grote rol bij het zuurstoftransport door het lichaam. Het houdt de geest helder en is ook van belang voor een goede gemoedstoestand.

Bovendien is het essentieel voor de groei en voor vitaliteit, energie en spierkracht.

Vitamine B12 tekort

Een tekort aan B12 geeft veel klachten, waaronder:

 • chronische vermoeidheid met bloedarmoede
 • kouwelijkheid
 • snelle overprikkeling
 • lage weerstand
 • spierkrachtverlies
 • geheugenverlies en concentratieproblemen
 • verlies aan eetlust
 • tintelingen in handen en voeten
 • darmklachten
 • allergieën
 • incontinentie
 • verminderde vruchtbaarheid
 • de ziekte Addison Biermer (pernicieuze anemie)
 • neurologische klachten (neuropathie, duizeligheid, door benen zakken e.d.)
 • psychische problemen (o.a. depressiviteit, dementie, autisme)
 • futloos haar/haarverlies
 • menstruatie- en overgangsklachten
 • erectieproblemen
 • afnemend levensplezier

Zelfs klachten lijkend op MS, fibromyalgie en Alzheimer kunnen veroorzaakt worden door een vitamine B12 tekort.

HSP en vitamine B12 tekort

Omdat je als HSP een gevoeliger zenuwstelsel hebt, komt alles heftiger binnen. Vermoeidheid, kouwelijkheid, neerslachtigheid en meer ‘vage klachten’ zijn daar het gevolg van. Bij een B12 tekort zal het vettige laagje om de zenuwuitlopers dunner worden. De elektrische pulsjes over deze uitlopers zullen daardoor verstoord raken en het zenuwstelsel nóg gevoeliger worden. HSP en vitamine B12

Het lijkt er steeds meer op dat HSP en vitamine B12 tekort hand in hand gaan. Wat niet wil zeggen dat een B12 tekort dús een oorzaak is van HSP – dat is namelijk meestal aangeboren. Een karaktereigenschap.

Dr Hans Reijnen uit Deurne houdt zich sinds 2006 zeer intens bezig met vitamine B12 tekort. Ik citeer van zijn site: “Bijna alle patiënten met een vitamine B12 tekort zijn Hoog Sensitieve Personen (HSP). Door alle ontwikkelingen is Hans gespecialiseerd geraakt in het leven van HSP’s.” Hij schreef hier ook een boek over.

Hoe kom je aan een vitamine B12 tekort?

Bij veel mensen wordt vitamine B12 uit voeding (veelal dierlijk) slecht of helemaal niet opgenomen. Dat kan door:

 • een tekort aan maagzuur
 • gluten intolerantie,
 • gebruik van medicijnen
 • medische ingrepen
 • stress
 • darmproblemen
 • maagverkleining
 • leververvuiling

Daarbij bevat ons voedsel minder B12 door uitputting van de grond door moderne landbouwtechnieken.

Gedurende de spijsvertering kan er veel verkeerd gaat als het gaat om B12 opname. Er is maagzuur en een enzym nodig om het te verteren. Als vitamine B12 niet voldoende wordt opgenomen ontstaan er problemen in de stofwisseling. Dit gaat niet zomaar ineens, maar sluimerend. Het wordt dan moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is.

… en hoe kom je er vanaf?

De enige manier naast injecties blijkt vaak suppletie. En niet zomaar. De opname in het spijsverteringskanaal is tenslotte vaak verstoord. De oplossing is óf B12 injecties óf, en dat is een stuk laagdrempeliger, vitamine B12 smelttabletten van de juiste samenstelling en in hoge dosering (tot 10.000 mcg per dag!).

Door directe opname via het speeksel in het bloed vermijd je de weg via maag en darmen, waar het vaak fout gaat met de B12 opname.

Veel HSP’s ervaren na inname van B12 smelttabletten al snel een wereld van verschil, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal merk je als eerste meer energie, weerstand, levenslust, spierkracht, daadkracht, focus, concentratie en een beter geheugen. Vaak verbeteren (of verdwijnen!) allerhande gezondheidsklachten, allergieën en zelfs de scherpe randjes van hooggevoeligheid.

Vitamine B12 smelttabletten voor een goede opnameHSP en vitamine B12

Voor een directe opname gebruik je het liefst hooggedoseerde vitamine B12 smelttabletten met foliumzuur, in de meest opneembare vorm.

Bel of mail gerust voor meer informatie.

Meer zelfvertrouwen

Wie chronisch moe is kan wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken.
En dat is niet onlogisch.

Enerzijds is het zo dat als je vaak moe bent,  je je vaker terugtrekt uit je omgeving. Om bij te tanken, om nog meer prikkels te vermijden. Dit heeft niet bepaald een positief effect op je zelfvertrouwen.meer zelfvertrouwen

Hoe meer mensen je het gevoel geven dat je moe-zijn pure aanstelleritis is en je vertellen dat je ‘gewoon wat peper in je kont nodig hebt’, des te meer je aan jezelf begint te twijfelen. En dat geeft iedere keer weer een deuk in je zelfvertrouwen.

Aan de andere kan kun je ook moe worden van weinig zelfvertrouwen. Het heeft gewoon een direct effect op je energiehuishouding. Zeg nou zelf: krijg jij meer energie als je je onzeker en down voelt? Als je te onzeker bent om uit je (veilige) schulp te kruipen?

Meer zelfvertrouwen

Maar help, hóe krijg ik dan meer zelfvertrouwen?

Ga om te beginnen op zoek naar wat jou energie geeft.
Het credo van Maridadi is niet voor niets: Energie is de basis.

Als je alleen maar geleerd hebt om beter te worden in de dingen die je NIET zo goed kunt – waar de meeste scholen op gericht zijn – kan het een hele uitdaging zijn om erachter te komen wat je van nature al goed kunt. En vooral: wat je graag doet. Dat is de basis voor meer energie en meer zelfvertrouwen.

meer zelfvertrouwen* Wat is je passie?
* Waar gaat je hart sneller van kloppen?
* Welke mensen passen bij jou?
* En welke omgeving?

Als je meer in jezelf gelooft krijg je meer zelfrespect. Moet je eens zien hoeveel energie je daarvan krijgt!

Handige e-cursus voor meer zelfvertrouwen

Wil je stapje voor stapje in 12 weken meer zelfvertrouwen krijgen, zodat het leven stukken leuker en makkelijker wordt? Wil je erachter komen wat jou wezenlijk plezier geeft, waar jij je sterker en zekerder door gaat voelen?

Ik heb een gave e-cursus gevonden: Blijvend zelfvertrouwen.
De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen.

Heel veel waarde voor een zeer schappelijke prijs. Ik raad het je van harte aan!

Meer zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen

 

Is eenzaamheid een keuze?

Tijdens de feestdagen is me vooral één ding opgevallen:
Er wordt zo de nadruk gelegd op eenzaamheid en alleen zijn versus samen.

Dat zette me aan het denken. Over de essentie, de betekenis van de begrippen. Want iedereen geeft weer een andere inhoud aan de woorden. Je kunt alleen zijn en je niet eenzaam voelen. Of in een kamer vol mensen en je heel erg alleen voelen.

Verwachtingen

We zijn geneigd de verantwoordelijkheid voor onze gevoelens, waaronder ook eenzaamheid, buiten onszelf te leggen. De verwachting dat de ander zou moeten voldoen aan onze gevoelens houdt voor een belangrijk deel in dat we onze macht weggeven – nee, willekeurig wegstrooien zelfs. Misschien vind je dat een bepaalde persoon jouw eenzaamheid heeft veroorzaakt, maar meestal is het vager. Iemand, mensen, men… maakt niet uit wie, maar iémand zou jou je minder eenzaam moeten doen voelen.

Waaróm?

Als je er heel bewust en eerlijk bij stilstaat: is het niet een tikkie arrogant om van een ander te verwachten dat hij/zij a) zich bewust moet zijn van jouw behoeften en b) deze zou moeten vervullen?

Ik moet denken aan Irma en Ingrid van de serie ‘Zaai’, met hun eeuwige vraag: “Postbode Siemen, wij vervelen ons en dus moet jij wat verzinnen” Waarop hij steevast antwoordt: “Oh, maar ik heb geen tijd. Ik moet werken, dáárom.”

Het geniale van deze serie is dat dit kinderlijke gedrag wordt gespeeld door volwassenen, waardoor het ons gedrag spiegelt (als we het durven herkennen!). Volwassen worden heeft voor mij niets met leeftijd te maken, maar o.a. met het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens en daden.

Ik denk dat dat voor een groot deel van de mensheid ook geldt voor gevoelens van eenzaamheid. Dan heb ik het niet over kwetsbare groepen als kinderen, zieken en (behoeftige) ouderen, mensen met een handicap e.d., die volledig afhankelijk zijn van anderen voor hun bestaan.

Verbinding

Eenzaamheid is vooral een gebrek aan verbinding. Verbinding met andere mensen, maar ook met dieren, de natuur, of eerst en vooral: met jezelf…

Als een gebrek aan verbinding aan de basis van eenzaamheid ligt, en jij jezelf beschouwt als een weldenkend, volwassen mens, ben je dan niet zélf verantwoordelijk voor het (her)vinden van de verbinding? Kan het zijn dat je, om wat voor reden dan ook, in een passieve, afwachtende houding verkeert? En je daardoor ook als slachtoffer bent gaan voelen? Wánt de familie…, wánt je baas…, wánt niemand luistert…

Met bewondering en respect kijk ik naar mensen die volgens veel maatstaven alleen zijn (als in alleen wonen, zonder relatie/kinderen/werk) en die tóch niet eenzaam zijn. Dat zijn stuk voor stuk mensen die zélf stappen ondernemen om de verbinding te maken. En nee, dit zijn écht niet allemaal extroverte, welvarende mensen die ‘makkelijk praten hebben omdat ze toevallig een goede start in het leven hebben gehad.’

It’s up to you

Vaak zijn dit mensen die beseffen dat de eerste stap aan henzelf is. Mensen die bewust contact maken, ook al zijn ze timide en weten ze niet goed hoe te beginnen. Ze beseffen hoe belangrijk het is om verbinding te maken met de ander.

Vanuit hun hart.

Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de ander. We hebben namelijk allemáál aandacht, liefde, verbinding nodig.

Ik heb grote bewondering voor mensen die vrijwilligerswerk doen. Zij doen dit vaak om een bijdrage te kunnen leveren in het leven van anderen. Zij nemen dus zélf de stap – en keer op keer hoor je hoeveel voldoening het oplevert om te geven. Verbinding. Dankbaarheid. Het geluk van de ander zien. De warmte in je hart voelen.

Maridadi - be the change

Als je dit nieuwe jaar ingaat met het idee dat je eenzaam bent helpt het misschien om er anders naar te kijken: wat kun JIJ doen om verbinding te maken met de ander? En als je het al vaak hebt geprobeerd en het is niet gelukt: hoe zou je het anders kunnen doen?

En let maar eens op hoe je vanuit slachtoffer denken weer positief in het leven gaat staan als je ervaart dat zélf de benodigde stappen nemen je meer macht over je eigen leven geeft.

 

 

Supermarktanekdote

Sommige mensen zijn visueel ingesteld, anderen auditief.
Er zijn ook mensen met een zeer sterk ontwikkelde smaak, reuk of gevoel.

Vandaag heb ik spontaan een nieuw fenomeen in het leven geroepen:

De Supermarktanekdote.

In gesprek met een HSP cliënt bekeken we samen op welk vlak ze het meest vastloopt. En ook waar juist haar kwaliteiten zitten. Vaak zijn die, hoe vreemd het oppervlakkig ook lijkt, met elkaar verbonden.

De allereerste is van mij

We bedachten een leuk experiment om je sterkst ontwikkelde zintuig te ontdekken: ‘De Supermarktanekdote’.
Het gaat als volgt: Neem bij je eerstvolgende supermarktbezoek bewust de tijd. Wees oplettend en zorg dat je, als je de supermarkt uitkomt, een anekdote hebt over je bezoek . Het mag raar zijn, maf, apart, mooi, emotioneel… áls je maar iets hebt opgemerkt. En deel het dan met iemand.

Om er even uit te zijn liep ik zelf even naar de supermarkt voor een tussendoor-boodschapje. Ik was uitermate alert, want de eerste Supermarktanekdote moest natuurlijk van eigen hand zijn.

En ik vond er een.

Met een grijns, want wie merkt nou zoiets op? Ik ga er niet bewust naar op zoek, ik zie het gewoon. Zonder te weten dat dit een blog zou worden haalde ik mijn mobiel tevoorschijn en maakte onderstaande foto’s.

  PARELHOEN FILET

EENDEN BORSTFILET

Kortom: ik ben visueel ingesteld. En zie taaldingetjes. Ik kan er zomaar heel erg over nadenken én er heel erg om lachen. Om het taaldingetje zelf en om mijn taaldingetjestic.

Ik ben erg benieuw naar jullie eigen Supermarktanekdote. Deze kan je op een ludieke manier inzicht geven in je sterkst ontwikkelde zintuig.

Deel je ervaring hieronder en laat ons meegenieten!

HSP-zijn is ook gráppig!

In een deuk liggen om je eigen HSP trekjes.

Dat deed ik onlangs met een vriendin en dat moesten we zéker vaker doen, spraken we af; bij tijd en wijle onze HSP ticjes met elkaar delen en het uitgieren van de herkenning.

Vind jezelf eens grappig

We zijn geneigd alleen maar te kijken naar de vervelende kanten van het hoogsensitief-zijn. Zoals zomaar doodmoe kunnen zijn. Raar gevonden worden, of een grappig HSPwatje. Niet ‘gezellig’ naar een feestje willen…

Wat nou als je juist heel bewust gaat letten op de leuke en mallotige kanten van de HSP medaille? Of ze gewoon willens en wetens grappig gaan vinden?

Ik bijt het spits af:

Mijn HSP vriendin en ik bleken allebei het volgende te doen: bij de supermarkt een karretje uit de langste rij pakken en na gebruik in de kortste terug zetten. Zodat a) de disbalans wat minder wordt en b) de winkelbediende ontlast wordt.

Ik hou achter het stuur extra rekening met elke lesauto. Ik werk mee, zogezegd. Want het zou zomaar kunnen dat ze aan het afrijden zijn en ik zou toch niet de reden willen zijn dat ze zakken…

Door een drukke winkelstraat laveer ik moeiteloos tussen de drommen mensen. Want ik zie al vooruit wie zich op welke manier gaat bewegen. En de meeste andere mensen lopen gewoon rechtdoor zonder op te letten. Dus ik zig-zag.

Het automatisch rekening houden met anderen is een typisch ‘HSP ding’.
Maar in plaats van me te ergeren aan al die ‘onverschillige’ mensen, kan ik meestal smakelijk lachen om mijn éigen rol in het geheel.

Om welk typisch HSP trekje van jezelf moet JIJ (of zou je kunnen) lachen?
Deel het hieronder en laat ons meegenieten!

Getikt of overprikkeld?

Een ruimte betreden en er meteen iets ruiken, een schilderij scheef zien hangen én een raar bromgeluid horen;

De draad van een gesprek volledig kwijtraken omdat je gebiologeerd geraakt bent door een bijzonder kenmerk in iemands uiterlijk;

Pas aan het einde van de dag realiseren dat het tl-licht, het labeltje in je trui en de herrie van straatwerkers je horendol hebben gemaakt…

Zomaar een paar voorbeelden van een gevoelig zenuwstelsel.

Een HSP (hoog sensitief persoon) neemt meer waar, en dat gebeurt niet altijd bewust. Geluiden, geuren, smaken, kleuren, emoties en stemmingen komen bij een HSP intenser binnen. Als er overdag geen tijd/mogelijkheid is om deze te verwerken gebeurt dit vaak ‘s nachts. Door zeer levendig te dromen, of door uren te liggen woelen en te draaien omdat de indrukken van de dag nog doorwerken. Vaak tot in de kleinste details.

Als je zenuwstelsel gevoeliger is dan gemiddeld en als je je niet bewust bent van deze karaktereigenschap, kan dat heel verwarrend zijn. Je kunt je innerlijke ervaring niet vergelijken met dat van een ander. Maar het valt je wel op dat je minder verdraagt dan de meesten en dat leidt vaak tot gevoelens van ontoereikendheid, minderwaardigheid, schuldgevoelens en falen – omdat je voelt dat je niet voldoet aan de heersende normen en waarden.

snowflake-groenSpelbreker

Je wordt voorzichtiger en durft je minder snel uit te spreken. Je hebt maar al te vaak het gevoel een spelbreker te zijn omdat je er niet aan moet dénken om na een dag werken nog naar een feestje te gaan. Omdat het idee van door elkaar pratende mensen je al teveel wordt. Of omdat je veel subtiele signalen van mensen oppikt, waardoor je weet dat wat ze zeggen niet strookt met hoe ze zich voelen. Of omdat de diverse parfumgeurtjes, bodylotions en haarsprays je al snel hoofdpijn bezorgen. Maar je gaat tóch, omdat je het vervelend vindt om wéér af te zeggen. Je voelt namelijk dondersgoed aan dat de buitenwereld je ziet als verlegen, zwak of zelfs oninteressant.

Constant je best doen om je aan te passen aan je omgeving leidt er meestal alleen maar toe dat je overvoerd en gestrest raakt. De kans bestaat dat je het etiket hyper, neurotisch, of ‘een beetje getikt’ krijgt. Of zelfs een diagnose als angststoornis, ADHD, depressoverprikkeld door koffieie…

Een snelle hartslag, trillen, transpireren en niet goed meer na kunnen denken zouden zomaar een reactie kunnen zijn op een sterk kopje koffie en niéts te maken hebben met een angststoornis.

Als je steeds beter gaat herkennen wat jou overprikkelt zul je alerter zijn op je reacties én op de oorzaken ervan. Je kunt daardoor beter keuzes maken die goed zijn voor jou. En daardoor een zelfverzekerder, gezonder en gelukkiger mens worden.

Waar herken JIJ aan dat je overprikkeld raakt…?